7 WEETJES OVER DE KROKUS

Gepubliceerd op 13 februari 2023 om 19:07


De meeste krokussen bloeien rond februari/maart. Van deze bloem krijgen we meteen een lentegevoel. Ken jij deze weetjes over de krokus al?

 

Wist je dat… er ongeveer 90 soorten krokussen bestaan? Daarvan worden er circa 30 geteeld en die hebben samen enkele honderden cultivars opgeleverd. Keus genoeg dus!

Wist je dat… 5 centimeter een goede diepte is om kleine bolletjes te poten? De bollen vormen op hun beurt kleine broedbolletjes die ervoor zorgen dat de krokus zichzelf door de tuin verspreidt. Eens gepoot zorgt de krokus elk voorjaar voor een bonte bloemenpacht.

Wist je dat… 0,2 graden het temperatuurverschil kan zijn waar krokussen al op reageren? Dit lijkt een heel klein verschil, maar voor de gevoelige plant is het groot genoeg om zijn bloemen te sluiten of te openen.

Wist je dat… 15 centimeter de gemiddelde hoogte van een bloeiende krokus is? Sommige soorten, zoals de boerenkrokus (Crocus tommasinianus) worden slechts 10 centimeter hoog. Andere soorten, waaronder Crocus dalmaticus, kunnen zomaar 20 centimeter hoog worden.

 

Wist je dat… 1847 het jaar was waarin Crocus tommasinianus werd geïntroduceerd? Het bolgewasje komt oorspronkelijk uit de balkan en kreeg zijn naam van de Italiaanse botanicus Muzio de Tommasini (1794-1879).