“Maart roert zijn staart”

In maart komt de winter of de maandenlange herfst eindelijk ten einde en dienen de eerste lentedagen zich aan. Eindelijk weer zon en aangename temperaturen! Maar wie denkt dat de lente definitief is doorgebroken komt in maart vaak van een koude kermis thuis. Maartse buien of een ijzig koude wind kunnen alle lenteaspiraties bevriezen. Hier komt de weerspreuk “Maart roert zijn staart” vandaan.

Lees meer »

WINTER: Het heeft lokaal streng gevroren

De eerste lokale strenge vorst van de winter is een feit. Eelde had de primeur deze winter en daar daalde de temperatuur als eerst beneden -10 graden. Het werd uiteindelijk -10,6 graden. Ook in Twente vroor het streng met -10,5 graden. Bij temperaturen beneden -10 graden spreken we van strenge vorst. De laatste keer dat het ergens in ons land streng vroor was op 14 februari 2021. In het Overijsselse Heino daalde de temperatuur toen naar -12,3 graden. 

Lees meer »

PADDENSTOELEN: GELE TRILZWAM

De trilzwammen zijn 1 tot 5 centimeter breed. Ze zijn als ze jong zijn goudgeel of zelfs oranje, later worden ze bleker. De gelei-achtige vruchtlichamen zijn gelobd en vaak ook geplooid. Ze lijken soms wel wat op hersenen. In de trilzwam ontstaan sporen, ze zijn wit van kleur. Soms ziet de zwam er bepoederd uit van de sporen.

Lees meer »

Dit waren de langste perioden zonder regen in ons land

Deze zomer verloopt extreem droog maar elk neerslagstation in ons land heeft zo nu en dan nog wel een kleine hoeveelheid neerslag mogen noteren. Een extreem lange periode waarin geen regen is gevallen hebben we deze zomer dus nog niet gezien. Toch komen deze perioden in ons land wel eens voor. In dit artikel hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer »

Bollenteelt in Drenthe

Sinds 2000 is de bollenteelt in Drenthe flink gegroeid. Het areaal verviervoudigde bijna tot 1.900 hectare. Hiermee komt Drenthe, na Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland, op de vierde plaats van provincies met het grootste areaal bloembollen.

Lees meer »

MOOISTE MOMENT VAN DE LENTE

Met het in blad komen van allerlei boomsoorten en struiken breekt een van de mooiste momenten van de lente aan, de transformatie van de kale dorre winterstand naar overal het frisse lentegroen. Meidoornstruiken en hazelaars zijn al even bezig met hun bladontplooiing. Nu ook beeldbepalende bomen zoals de berk, witte paardenkastanje en populieren in blad komen, wordt Nederland snel groen. Binnen niet al te lange tijd barsten ook de bladknoppen van eik en beuk open. Vijftig jaar geleden lag de piek van de bladontplooiing van deze soorten gemiddeld eind april en begin mei.

Lees meer »