SCHEMIDT WINT WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR 2018

Foto: Ronalde Schemidt. Blader door de carrousel om de andere genomineerden te bekijken.

(Foto: Ronalde Schemidt)
De Venozolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt heeft de World Press Photo of the Year 2018 gewonnen. De fotograaf van persbureau Agence France-Presse maakte een foto van een demonstrant die in brand staat: spectaculair in zijn gruwelijkheid.

De Jury van de World Press Photo noemt Schemidts foto “klassiek, maar met een enorme energie en dynamiek”. Juryvoorzitter Magdalena Herrera: “De kleuren, de beweging, de goede compositie, deze foto heeft kracht. Het riep bij mij meteen emotie op.”

De uitreiking van de World Press Photo of the Year had dit jaar een andere opzet. Voorheen werden alleen genomineerden voor de andere categorieën bekendgemaakt en daar werd dan de winnaar uit gekozen. De organisatie had nu al eerder zes fotografen bekendgemaakt die kans maakten op de prijs van 10.000 euro en camera-apparatuur.

Nederlandse winnaars
Tijdens de prijsuitreiking, die plaatsvond in Amsterdam, vielen ook twee Nederlandse fotografen in de prijzen. Kadir van Lohuizen werd eerste in de categorie Milieu. Met zijn serie Wasteland bracht hij de afvalstromen in zes wereldsteden in kaart. Carla Kogelman won de eerste prijs in de categorie Langetermijnprojecten. Met haar project, Ich bin Wandviertel, bracht ze vier opgroeiende kinderen in een Oostenrijks dorpje in beeld. Jasper Doest won een tweede prijs in de categorie Natuurseries.


 »