• Overzicht fotografie musea

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 09:17

Zoek je een leuk dagje uit in het teken van fotografie? Bezoek dan eens een fotografietentoonstelling. In veel musea is tegenwoordig fotografie te vinden en er zijn zelfs een aantal musea die helemaal gericht zijn op fotografie. Foto's bekijken kan zeer inspirerend werken voor je eigen fotografie, je doet altijd weer nieuwe ideeën op.

Overzicht fotografie musea

Zoek je een leuk dagje uit in het teken van fotografie? Bezoek dan eens een fotografietentoonstelling. In veel musea is tegenwoordig fotografie te vinden en er zijn zelfs een aantal musea die helemaal gericht zijn op fotografie. Foto's bekijken kan zeer inspirerend werken voor je eigen fotografie, je doet altijd weer nieuwe ideeën op.

Onderstaand hebben we een overzicht gemaakt van de fotografiemusea die wij in Nederland en daarbuiten bezocht hebben. Op de websites van de musea kun je de informatie terugvinden over de exposities die op dit moment plaatsvinden.

Mocht je een liefhebber zijn van fotografieboeken, dan kun je ook bij alle onderstaande musea je hart ophalen. Alle beschikken namelijk over grote en goed gesorteerde fotoboekenwinkels. Naast de eigen tentoonstellingscatalogi en uitgaven zijn hier vaak fotoboeken te vinden die in kleine oplage zijn uitgegeven, dus die je elders niet zo snel zult vinden.

De onderstaande musea zijn echt gericht op fotografie. Uiteraard wordt er regelmatig in andere musea ook fotografie geëxposeerd.

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Dit Fotomuseum is gevestigd in voormalig pakhuis Las Palmas op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid in Rotterdam. Ook de omgeving van het museum is dus zeer fotogeniek. Het museum is ontstaan uit de samenvoeging van het Nederlands Foto Instituut, het Nederlands Foto archief en het Nationaal Fotorestauratie Atelier. Het museum beschikt daardoor over een enorme eigen archief en fotocollectie van vooral Nederlandse fotografen. Deze archieven zijn een mooie bron voor tentoonstellingen. Zowel de professionele fotograaf als de amateur komt hierbij aan bod. Daarnaast heeft het museum regelmatig tentoonstellingen die internationaler georiënteerd zijn. Het museum laat ook werk zien dat qua discipline niet in de categorie fotografie valt, maar daar wel raakvlakken mee heeft, bijvoorbeeld film of ruimtelijke installaties. Als je door het museum loopt zie je door de manier van inrichten nog steeds goed dat het voorheen een groot pakhuis geweest is. Meestal zijn er verschillende tentoonstellingen tegelijk te zien. Klik hier om naar de website van het Nederlands Fotomuseum te gaan.

Fotomuseum – Den Haag
Het Gemeentemuseum in Den Haag kreeg in 2002 een stuk nieuwbouw, waarin het GEM en het Fotomuseum gevestigd werden. Dit zijn afzonderlijke musea, dus per museum is entreegeld verschuldigd. Als je twee of drie musea wilt bezoeken, kun je een combikaart kopen. Het Fotomuseum heeft ongeveer 6 verschillende tentoonstellingen per jaar. Deze zijn gericht op het oeuvre van één fotograaf, of op een universeel thema waarbij werk van meerdere fotografen getoond wordt. Ook wordt jaarlijks het werk geëxposeerd van diverse fotografiewedstrijden als de Zilveren Camera en de Photo Academy Award. Het museum is in dezelfde stijl opgezet als grote zus het Gemeentemuseum, er is veel ruimte rond de foto's en het museum straalt rust uit. Ondanks de moderne technieken en bouw ademt het toch de sfeer uit van een klassiek museum. Klik hier om naar de website van het Fotomuseum te gaan.

Huis Marseille – Amsterdam
Huis Marseille is een van de twee fotografiemusea die Amsterdam rijk is. In de naam is het woord huis verwerkt, en dat is ook de sfeer die dit museum uitstraalt. In 6 tentoonstellingsruimten kun je goed de rustige huiselijke sfeer proeven van het pand, dat nog mooie beschilderde plafonds heeft en zo hier en daar nog een oud ornament als de ombouw van een schouw heeft staan. Het museum heeft ongeveer 4 verschillende tentoonstellingen per jaar. Het hele museum staat dan in het teken van die expositie, er zijn nooit verschillende tentoonstellingen tegelijkertijd. Tussen de exposities in is het museum altijd een week gesloten voor het afbreken en opnieuw inrichten. Huis Marseille richt zich voornamelijk op kwalitatief hoogwaardige fotografie. Vaak betreft het een solo expositie van 1 fotograaf. Af en toe heeft het museum ook tentoonstellingen die gericht zijn op een bepaald thema. Huis Marseille beschikt over een eigen fotografiecollectie en werkt voor de exposities vaak samen met andere nationale en internationale instellingen. Door het pand en de aandacht die aan het samenstellen van de tentoonstellingen wordt besteed ontstaat een intieme sfeer. Zo kun je in dit museum echt met aandacht naar de tentoongestelde foto's kijken. Klik hier om naar de website van Huis Marseille te gaan.

FOAM – Amsterdam
FOAM is de afkorting van Fotografiemuseum Amsterdam. In dit museum zijn vaak 5 of 6 verschillende kortlopende en langlopende exposities tegelijk te zien. Het museum richt zich vooral op de journalistieke, mode- en reclamefotografie, en die modegevoeligheid is ook als sfeer in het museum te voelen. Vaak volgen de exposities elkaar in rap tempo op, waarbij de nieuwe talenten met gemak tegelijkertijd met de “oude” meesters exposeren. Ondanks de expositiesnelheid worden de ruimtes altijd wel met zorg ingericht. De vorm van exposeren wordt aangepast aan het ondewerp of de stijl van de fotograaf. Zo kunnen er in de ene ruimte krantenknipsels hangen terwijl de ruimte ernaast interactief ingericht is met diverse iPads. Het museum wil naast zijn traditionele rol ook de functie van ontmoetings- en inspiratieplek vervullen. Je kunt lid worden van Club Foam die regelmatig bijeenkomsten en lezingen organiseert, er worden magazines en portfolio's uitgegeven en het museum heeft een zeer actief online platform.

FOAM is het enige fotografiemuseum waar wij ooit voor de deur in de rij hebben moeten wachten. Tijdens het openingsweekend van de overzichtstentoonstelling van Richard Avedon was er zoveel belangstelling, dat er buiten het museum nog een rij van een paar honderd mensen stond. Zoveel belangstelling hebben we echt nog nooit meegemaakt voor een fototentoonstelling! Klik hier om naar de website van FOAM te gaan.