11 Fotografie-spiekbriefjes

 

Soms is het handig om een spiekbriefje te hebben. Hoe zit het ook alweer met diafragma, sluitertijd, ISO, onder- en overbelichten en dat histogram? 

In dit artikel heb ik er een elftal van verzameld. Soms zijn ze uit het Engels vertaald. Handig om zelf af te drukken, eventueel te plastificeren en in je fototas te stoppen. Zo heb je altijd een geheugensteuntje in de buurt.

spiekbriefjes-fotografie
PDF – 5.0 MB 201 downloads

• De belichtings 3-hoek

Een foto wordt gemaakt door het licht dat op de sensor van de camera valt. Het licht dat op de sensor valt wordt geregistreerd en omgezet in een digitaal signaal waardoor de foto goed opgeslagen wordt.

Lees meer »

• Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde

Bij het menselijk oog wordt de lichtinvoer geregeld door middel van de pupil, het diafragma werkt hetzelfde, het is net als de pupil een gaatje dat groter en kleiner gemaakt kan worden. Als het gaatje groter is wordt meer licht doorgelaten, als het gaatje kleiner is wordt minder licht door gelaten.

Lees meer »

• Het gouden uur

1. Bepaal het gouden uurBepaal wanneer het gouden uur is op de dag dat je gaat fotograferen en besteed aandacht aan het licht gedurende die dag.

Lees meer »

• Witbelans

Je hebt vast wel eens gemerkt dat er een gele gloed over de foto verschijnt als je onder een gloeilamp een plaatje schiet. Dat heeft te maken met de kleurtemperatuur van de lichtbron. Onze hersenen passen deze kleuren automatisch aan, maar onze camera's niet. Gelukkig kan je deze kleurzwemen zelf gemakkelijk voorkomen met de witbalansinstellingen op je camera. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Lees meer »

• Begrippenlijst Fotografie

Fotografie is voor de meeste mensen toch wel een beetje lastig, vooral als er termen langskomen die je eigenlijk nog niet eerder gehoord hebt. Het is daarom heel begrijpelijk dat je sommige termen die gebruikt worden op een rijtje te zetten.

Lees meer »