• 12 tips voor betere foto's

 1. Plaats de horizon niet in het midden van de foto, maar op een derde van boven of onder; dit maakt het beeld een stuk interessanter.

 2. Creëer diepte in een foto door ook iets op de voorgrond mee op te nemen, bijvoorbeeld een boom of dier. Het lijnenspel van een weggetje of riviertje, diagonaal in het landschap, doet het ook goed.
 3. Speel met kleuren op de voor- en achtergrond van de foto. Donkere voorwerpen of warme tinten (rood, geel) op de voorgrond en koele (blauw) op de achtergrond versterken het perspectief.
 4. Kies voor ongebruikelijke camerastandpunten. Een foto vanuit een heel lage of hoge positie kan spannend zijn.

 5. Bij landschapsfoto's kan het verrassend zijn om op de voorgrond een mens, bloem of boom scherp in beeld te hebben bij een wat vagere achtergrond.
 6. Gebruik de invulflits bij fel zonlicht om felle contrasten en diepe schaduwen op gezichten te verminderen.
 7. Bij zonsondergang en zonsopgang is het licht vaak erg mooi. Een goed moment voor landschapsfotografie. Ook portretten pakken vaak goed uit vanwege de warme kleuren.
 8. Zoek naar patronen. Een herhaling van bepaalde vormen, voorwerpen, lijnen of kleuren maken je foto interessant. Denk aan de façade van een oud gebouw of een omgeploegd veld.  

 9. Een bewolkte dag met grauwe luchten levert meestal niet de kleurrijkste foto's. In zwart-wit 'red' je je foto door de aandacht te verschuiven naar de compositie en vorm.
 10. Elk huishouden heeft materiaal voor een interessant stilleven. Glazen flessen in tegenlicht, een paar oude schoenen. Hou het wel eenvoudig: maak je een compositie te ingewikkeld dan verliest hij zeggingskracht.
 11. Zoek naar een mooie lichtbron. Frontaal licht is vrij saai, de foto wordt niet echt mooi. Indirect licht dat via een zijraam naar binnen valt of zonlicht dat van opzij komt, is fraaier. 
 12. De mooiste portretfoto's zijn niet geposeerd. Een natuurlijke uitstraling bereik je door je onderwerp af te leiden, en 'stiekem' af te drukken.

«   »