• 5 TIPS OM BEWEGEND WATER TE FOTOGRAFEREN

Gepubliceerd op 15 februari 2020 om 13:41


Kies de juiste locatie

Het basisbeginsel voor goede foto’s van bewegend water, zeker als het om watervallen gaat, is de juiste locatie voor de foto. Een waterval is vaak niet al te gemakkelijk bereikbaar (en dan praat ik gemakshalve maar over een flinke waterval, zoals je die in het buitenland vind; in Nederland zijn hoegenaamd geen watervallen). Wees zorgvuldig bij het uitzoeken van de locatie. Het is gemakkelijker om een waterval van onderaf te benaderen dan van bovenaf. Kijk goed hoe een route loopt. Bestudeer het licht goed om de perfecte timing voor de foto te vinden.

Kies het juiste formaat

Zowel horizontaal als verticaal, ook wel bekend als landscape en portrait, kunnen allebei goed uitpakken bij een kustfoto. Maar bij een waterval werkt eigenlijk alleen maar het verticale, portrait formaat. Dit komt natuurlijk doordat bij de meeste watervallen er meer hoogte dan breedte in beeld komt.
Aan de andere kant: wees niet bang om wat te experimenteren met beide formaten, je weet immers nooit hoe iets uit kan pakken.

Kies de juiste sluitertijd

Om melkachtig wit of zijdezacht water in beeld te creëren moet je de sluitertijd zorgvuldig bepalen. Het verschil tussen 1/30s en 1/15s kan al het verschil maken tussen een goede en een perfecte foto. Een probleem wat je vast en zeker tegen gaat komen is: teveel licht. Waardoor je niet de gewenste sluitertijd kunt gebruiken vanwege de optredende overbelichting. Het is dan nodig om een grijsfilter of ND filter te gebruiken. Hiermee kun je de hoeveelheid licht drastisch beperken. Je zult dan wel moeten experimenteren in je zoektocht naar de juiste belichting en sluitertijd om het beeld wat je voor ogen hebt te kunnen maken.

Gebruik een goed statief

Een statief is essentieel voor dit soort waterfoto’s. Zeker bij wat langere sluitertijden. Vaak wordt gebruik gemaakt van een klein diafragma om een grote scherptediepte te krijgen, waardoor de sluitertijd sowieso al te lang wordt om nog uit de hand te kunnen fotograferen. Indien mogelijk gebruik je ook een draadontspanner of een ander soort afstandsbediening (of de zelfontspanner) om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Experimenteer met de compositie

Daarmee bedoel ik het punt van waar je kijkt, de hoek en de afstand tot het water. Hoeveel water wil je in beeld brengen ten opzichte van andere zaken die vlakbij of in het water aanwezig zijn. Bijvoorbeeld: met mos begroeide rotsblokken, bomen en andere landschapselementen. Hoe dicht kun je bij het water komen voordat het echt gevaarlijk wordt? Let op de begaanbaarheid, natte rotsen zijn glad en vergeet ook de waternevel niet. Factoren waar je terdege rekening mee moet houden. Heb je eenmaal een compositie gevonden waar je tevreden mee bent, verfijn die dan verder door eventueel wat in- of uit te zoomen. Een kleine verandering kan veel doen in het uiteindelijke beeld.

Water fotograferen is ontzettend leuk, maar het is ook een uitdaging. Oefen en experimenteer veel met locaties die je tegenkomt, totdat je de juiste omstandigheden te pakken hebt. Een waterval is wat lastiger te fotograferen dan de kust, maar beiden bieden mooie kansen. Je moet ze alleen wel grijpen!«   »