• Vijf gouden tips voor het maken van een selfie

Gepubliceerd op 11 november 2019 om 19:27


Met de opkomst van de smartphone is ook de populariteit van de selfie tot ongekende hoogte gestegen. Eerst als 'gimmick', maar tegenwoordig als volwassen tak van de fotografie

1.Vermijd tegenlicht
Zonder goed licht kun je geen goede foto maken. Een oude wijsheid die anno 2016 nog steeds van kracht is. Dus wil je een mooie selfie maken, dan zul je even aandacht moeten geven aan het licht. Is er weinig licht en flits je telefoon, zoek dan meer licht op. Pas op dat je geen tegenlicht hebt als je bijvoorbeeld met je rug naar een vensterraam of de zon staat. Draai dan bijna een halve slag en het resultaat zal stukken beter worden. Heb je geen goed zicht op het licht, draai dan eens een rondje met je smartphone in de aanslag en kijk wanneer het licht het meest flatteert.

2.Kies een mooie of toepasselijke achtergrond
Een lantaarnpaal uit je hoofd of je hele garderobe achter je op de grond. Dat leidt de aandacht af van het model - jij dus. Behalve dat je dus op het licht moet letten, kijk ook eens naar de achtergrond. Is die lekker rustig of toepasselijk bij wat je aan het doen bent, dan geeft dat meteen een betere selfie. Kleine moeite, groot resultaat.

3.Houd de ruimte boven het hoofd klein
Veel fotografen hebben de neiging om bij een portret de ogen van het model in het midden van het kader te zetten. Jammer, want je laat veel loze ruimte boven het hoofd en aan de onderkant mis je daardoor net de mooie kraag van een blouse of blijft een prachtige halsketting buiten beeld.

4.Maak je arm lang of gebruik een selfie-stick
Een enorme neus, wangen als een hamster, flaporen en een puntkin. Allemaal accenten als gevolg van het dichtbij fotograferen met een groothoek. Deze zaken kun je vermijden door je selfie-arm zo lang mogelijk te maken of zelfs een selfie-stick te gebruiken. Zoom eventeel een stukje in om minder achtergrond te zien. Houd je arm ook altijd iets omhoog, zodat je zelf ook iets opkijkt en daarmee een eventuele dubbele kin onzichtbaar blijft.

5.Gebruik eens een filter (met mate)
Iedereen doet zich wel eens beter voor dan dat hij of zij is, zeker in de portretfotografie. Als dat met mate gebeurt, is dat geen probleem. Toch? Dus jij mag je selfies ook wel eens een keer een beetje pimpen. Smartphones hebben steeds vaker een beauty-filter en ook Instagram geeft je de mogelijkheid om je selfie een 'smaakje' te geven. Leuk, maar dus wel met mate.«   »