• WAT IS DIOPTRIE EN HOE KUN JE DIE BIJSTELLEN?

Gepubliceerd op 23 augustus 2019 om 18:29


 
 

Dioptrie is een maat voor de scherpte van de lens. Als je door de zoeker kijkt, oogt het onderwerp soms niet scherp en lukt het niet deze scherp te krijgen door het instellen van de afstandsring. Mogelijk wijken de eigenschappen van je ooglens af van de dioptrie van de cameralens en is het nodig deze bij te stellen. Hoe doe je dat?

Dioptrie is een natuurkundige term en is de eenheid voor de scherpte van een lens. De maat is het meest bekend bij brildragers, waarbij de sterkte van de bril wordt uitgedrukt in dioptrie: -2, -1, +1 enzovoorts.

Wil je een scherp beeld krijgen door de zoeker, dan moet de scherpte van de lens aansluiten bij de eigenschappen van je oog. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld omdat je ogen achteruit zijn gegaan. Dan kun je geen scherp beeld in de zoeker krijgen, ook al is de afstand van de camera goed ingesteld. Ook camera instellingen die via de zoeker getoond worden, zie je niet scherp.

Gelukkig kun je de dioptrie van de camera bijstellen. Naast de zoeker zit een onopvallend klein wieltje, waarmee je de dioptrie kunt corrigeren. Even draaien aan het schijfje tot je de juiste scherpte (dioptrie) gevonden hebt.

Het wieltje naast de zoeker waar je de dioptrie kunt bijstellen. Fotograaf: Ron Poot

Brildragers moeten altijd op de dioptrie letten, want de bril is er immers al voor om de scherpte van het oog te corrigeren. Fotografeer je zonder bril, dan zul je de dioptrie van de camera moeten aanpassen. Met de bril op fotograferen is natuurlijk ook mogelijk, maar veel mensen vinden het niet prettig om zo door de zoeker te kijken. Lensdragers zullen dit probleem niet ervaren en ook met een display op de achterzijde zul je dit ongemak niet hebben.

Je kunt de dioptrie het makkelijkst bijstellen door scherp te stellen op de instellingen die via de zoeker worden weergegeven. Een andere manier is met behulp van het onderwerp dat je wilt fotograferen. Je zet de autofocus aan, richt op een onderwerp met voldoende details en stelt automatisch scherp. Je kijkt of je door je zoeker de details zelf ook echt scherp ziet. Zo niet, dan draai je aan het dioptrie wieltje tot je de optimale scherpte hebt bereikt

.Dioptrie

 

 

 «   »