• CYNTHIA BOLL WINT ZILVEREN CAMERA 2018


Fotografe Cynthia Boll heeft met haar serie 'Sinking Cities' de Zilveren Camera 2018 gewonnen. Ze ontving de prijs uit handen van koning Willem-Alexander, die ter ere van het 70-jarig jubileum van de fotoprijs aanwezig was.

Eerder kreeg Boll al de eerste plek in de categorie Documentair internationaal - serie. De serie is gemaakt tussen 2015 en 2018 en vertelt het verhaal van de Indonesische hoofdstad Jakarta, dat elk jaar gemiddeld zo’n tien tot 25 centimeter zinkt. Wanneer niets wordt gedaan zal de stad over twintig tot dertig jaar voor een derde permanent onder water zal staan.

Veel watergerelateerde problemen worden toegeschreven aan klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging die daarmee samenhangt. Bodemdaling is een veel onbekender fenomeen. In veel kust-en deltasteden zal die de absolute zeespiegelstijging tot een factor tien overschrijden. Zware regenval en een hoge rivierwaterstand dragen bij aan de problemen. De zee is niet meer het laagste punt, het water kan nergens meer heen. Jakarta is veranderd in een omgekeerd aquarium.

Voorzitter van Stichting De Zilveren Camera Marcel Molle: “Deze winnende serie legt op aansprekende en indrukwekkende wijze vast hoe groot de impact van klimaatverandering is. Het is de serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.” »