• 3D-foto's op Facebook

De nieuwe functie voor 3D-foto’s wordt gaandeweg uitgerold naar alle gebruikers. Het is niet zo dat je met een dergelijke foto om een object heen kunt lopen of kunt rondkijken (daarvoor zul je de 360 graden-foto’s moeten hebben, die op Facebook ook mogelijk zijn). Bij de nieuwe 3D-foto’s kun je het object op de voorgrond wat laten ‘wiebelen’. Het kan gaan om een kind of huisdier, maar ook om een voorwerp zoals een kamerplant.

Om zelf zo’n foto te maken moet je eerst zorgen dat je een portretfoto hebt. Begin een nieuwe Facebook-post en tik op het menu-icoon rechtsboven. Daarna kies je ‘3D Foto’. Is deze optie nog niet aanwezig, dan zul je nog even geduld moeten hebben tot de verdere uitrol. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar een map met portretfoto’s op je iPhone en kiest de foto.

Je kunt de 3D-foto’s in de nieuwsfeed bekijken of in virtual reality via je Oculus Go- of Oculus Rift-bril. Om het effect zo mooi mogelijk te maken adviseert Facebook om foto’s met meerdere lagen te gebruiken en objecten die voldoende contrast hebben ten opzichte van de achtergrond. Ook is het handig als het object gladde randen en wat textuur heeft. Het object lijkt dan wat meer los te komen van de achtergrond. De komende weken kan iedereen met een Facebook-account er gebruik van maken. Bekijken kan vanaf nu al.


«   »