• HOE WERKT DE REGEL VAN DERDEN?

Gepubliceerd op 11 april 2018 om 19:11

De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Fotografen en kunstschilders wenden dergelijke regels aan als vuistregel.

Men verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamisch.


 

Deel het beeld wat je ziet in de zoeker van de camera denkbeeldig in drieën, zowel horizontaal als verticaal. Je krijgt op deze manier vier snijpunten in elke 1-derde van de vier hoeken. Voor een sterke compositie plaats je het onderwerp op een van de snijpunten.

 

Bij landschapsfoto’s plaats je volgens deze regel van derden de horizon bij voorkeur niet in het midden van de foto maar op de onderste of juist op de bovenste lijn. Zo plaats je bij een mooie hemel de horizonlijn in het onderste horizontale vlak net onder of boven de denkbeeldige onderste lijn. Is de lucht niet zo mooi, maar wat er op de voorgrond staat wel, (bijvoordeeld een mooie skyline van een dorp of grote stad) plaats dan de horizonlijn in de buurt van het bovenste vlak. Je zal gaan merken dat door deze simpele handeling je jouw foto’s een beter verhaal laat vertellen. Dus wanneer je de regel van derden toepast op een foto zal je foto’s direct sterk verbeteren.


REGELS ZIJN ER OM TE BREKEN

De kop zegt het al: regels zijn er om te breken. De regel van derden helpt je om je onderwerp goed in beeld te brengen. Maar soms helpt het om de regeltjes en verschillende composities te vergeten. Hierdoor ga je anders kijken en kijk je simpelweg naar het beeld in de zoeker. Aan de hand daarvan bepaal je hoe je je onderwerp wilt vastleggen. Dat kan de regel van derden zijn, maar dat hoeft niet altijd. Het is een richtlijn de fotografie. Wees dus lekker creatief en ga ervoor!


 


Tip

We zijn gewend om van links naar rechts te kijken en dat doen we dan ook met foto’s. Deze bekijken we ook van links naar rechts. Daarbij neemt het oog alle randen mee om te zoeken naar interessante punten binnen je opname. Je onderwerp komt het meest tot zijn recht als je het aan de linkerkant van het beeld geplaatst waarbij je rekening houd met de regel van derden voor de horizontale lijn.


 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.