• beeldverhoudingen

Gepubliceerd op 12 maart 2017 om 17:29

 

  • beeldverhoudingen

 

Net als nu had je in de analoge tijd al diverse ‘beeldverhoudingen’: de verhouding tussen breedte en hoogte van het negatief. Naast het populaire kleinbeeldformaat (3:2) had je zowel breedbeeld- of panoramacamera’s als camera’s die vierkante beelden maakten (Rolleiflex, Instamatic). Een enkele camera kon zowel ‘gewone’ als panoramafoto’s maken door een maskertje in het filmvenster, maar bij de meeste camera’s zat je vast aan één vaste verhouding. Ook bij het afdrukken hielden bijna alle centrales die standaardbeeldverhouding aan. Alleen dokawerkers hadden tot op zekere hoogte de vrije hand.

Bij de meeste digitale camera’s heeft de sensor een breedte/hoogteverhouding van 3:2 (full-frame/APS-C) of 4:3 (Micro Four Thirds en compactcamera’s). Het grote verschil met analoog is dat je niet aan die verhouding bent gebonden. Veel camera’s bieden een heel arsenaal aan opties aan, van vierkant (1:1) tot panorama. Het voordeel is dat je de gekozen uitsnede live kunt zien in zoeker of scherm, het nadeel dat je zogezegd pixels weggooit (al slaan onder andere Fujifilm-camera’s in raw-formaat het complete sensorbeeld op, zodat je altijd naderhand nog een andere uitsnede kunt kiezen).

Zelf vind ik het prettiger om het zogenaamde croppen achteraf te doen, op de computer. Op het grote scherm kun je veel beter zien wat je doet, je gooit geen pixels weg (“Bijsnijden kan niet”, zei mijn fotografiedocent altijd) én je kunt zo’n beetje elke denkbare uitsnede kiezen. 14:9, 2450 bij 1845 pixels, van liggend naar staand… geen probleem. Zo kun je beelden bijvoorbeeld exact op maat maken voor een website of een print (veel papierformaten, waaronder A4, zitten qua breedte/hoogteverhouding tussen 2:3 en 3:4 in). Je kunt het desgewenst al doen bij de raw-conversie in Adobe Camera Raw of Lightroom, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan Photoshop voor zo’n klusje. Met het gereedschap Uitsnijden of – heel simpel, heel flexibel – met het Rechthoekig selectiekader, waarbij je (met de Doezelaarop 0 pixels) in de menubalk bovenaan achter Stijl de gewenste  beeldverhouding of pixelmaat instelt. Met ingedrukte spatiebalk kun je het selectiekader verslepen. Is alles naar wens, dan kies je Afbeelding > Uitsnijden.

Een geval apart zijn de zogenaamde 4K- en 6K-foto’s van met name Panasonic. Dit zijn in wezen stills uit een kort filmpje, bedoeld om hele snelle serieopnames te kunnen maken zonder te veel op resolutie in te leveren. Achteraf kies je de beste opname uit de reeks. Deze 4K-foto’s worden altijd in de beeldverhouding van de film vastgelegd (vaak 16:9 breedbeeld). Als je achteraf toch een vierkanter beeld wilt, zit er niets anders op dan de jpeg-foto aan de zijkanten te croppen.


«   »