ROTHENBURG OB DER TAUBER

Rothenburg (officieel Rothenburg ob der Tauber) is een grote gemeente van ruim 10.000 inwoners. De gelijknamige kernstad zelf is echter een kleine, goed behouden, middeleeuwse vestingstad. Het wereldberoemde Rothenburg spreekt zeer tot de verbeelding van de toeristen die dan ook in groten getale toestromen. 


Rothenburg ligt in de regio Franken in het bondsland Beieren in Duitsland. De stad is een van de parels langs de Romantische Strasse, de oudste vakantiestraat van Duitsland. Rothenburg bezit vele oude monumenten en is omringd door een stadsmuur waarover men een rondgang om de stad maken kan. Het middeleeuwse karakter is overal herkenbaar. De stad heeft dan ook in vele historische films geschitterd als decor. De huidige gemeente Rothenburg bestaat uit 39 dorpen en gehuchten. Rothenburg ligt aan de rivier de Tauber.

De wortels van Rothenburg liggen in het huidige dorp Detwang. Deze parochie werd in 970 gesticht door een adellijke heer. Uiteindelijk werd ook de burcht Rothenburg gebouwd. De burcht werd waarschijnlijk bij een aardbeving in 1356 verwoest of ten minste beschadigd. Behalve Rothenburg ob der Tauber stichtte de graven van Comburg-Rothenburg zes andere steden met de naam Rothenburg. De laatste graaf van Rothenburg liet de burcht na aan het klooster Comburg. De Joodse gemeente van Rothenburg was een van de oudste van Duitsland. In 1274 werd Rothenburg tot vrije rijksstad uitgeroepen. In 1544 werd in Rothenburg de reformatie ingevoerd waarbij de Sint Jacobs- en de Sint Janskerk protestants werden. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de stad in 1631 ingenomen na een belegering van twee dagen en nachten. Volgens een legende zou de burgemeester de stad voor verwoesting behouden hebben door in een teug 3,25 liter wijn te drinken. Nadat in 1650 de laatste troepen vertrokken waren, verzonk Rothenburg in een soort slaap van Doornroosje; de ontwikkeling stond praktisch stil. Sinds 1803 valt Rothenburg onder Beiers bestuur. Nadat een aantal romantische schilders de stad bezocht hadden en door haar schoonheid betoverd waren aan het eind van de negentiende eeuw, werd Rothenburg een toeristische trekpleister. In de vooroorlogse tijd van de Weimarrepubliek ontwikkelde Rothenburg zich tot een broeinest van de Nationaal-Socialisten. Op 31 maart 1945 werd bijna 45 procent van de gebouwen van Rothenburg door een Amerikaanse luchtaanval beschadigd of verwoest. Het waren vooral de nieuwere stadsdelen ten oosten van de oude stad, waardoor de meeste monumenten ongerept bleven.

Rothenburg heeft een uitermate romantisch karakter door zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad. De bezoeker kan urenlang door de smalle straatjes en stegen dwalen en steeds weer nieuwe tot de verbeelding sprekende geveltjes en andere voorbeelden van stedelijk schoon tegenkomen.