• CORONA-PROOF TIPS OM DE LENTE TE PROEVEN

Gepubliceerd op 2 april 2020 om 18:59


Door de maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan worden we uit onze routine gehaald. Niet meer naar werk, school, afgelaste activiteiten.. Maar naar buiten mogen we nog wel, en daar begint de lente. Hieronder geven wij tien tips om de tijd door te komen!    

Let op: Mocht je milde klachten ervaren, volg dan het protocol van het RIVM en blijf vooral binnen. 

  1. Fietsen of wandelen in je eigen omgeving - Ga lekker fietsen en/of wandelen in je eigen omgeving en proef de lente!
  2. Sporen speuren - Met de vochtige grond is het in veel gebieden een geweldige tijd om sporen van verschillende dieren te zoeken. Heb jij al de croissantvorm van het voorvoetkussen in een spoor van een marterachtige goed bekeken? En welke dieren kun jij ontdekken aan de rand van een waterplas midden op een bospad? Al je waarnemingen kun je doorgeven via www.telmee.nl, daarmee help je ook de kennis over de natuur te vergroten!
  3. Vlieg achter de vlinders aan - Bij vlinders wordt deze week een enorme vlucht aan citroenvlinders verwacht. Groot, felgeel, opvallend en niet te verwarren met een ander. Spot jij 'm? Kijk op de website van de Vlinderstichting voor nog veel meer vlinderspot-tips.
  4. Wroet in de bodem - Met deze zachte temperaturen worden ook beestjes in de bodem weer actief. Neem een schepje mee op een wandeling en zoek een mooi stukje om eens de grond om te keren! Lekker met de handen door de aarde op zoek naar kleine insecten. Neem vooral ook een aantal doorzichtige potjes mee (eventueel met deksel), zodat je ze goed kunt bekijken. Via deze website kun je handige zoekkaarten downloaden om mee te nemen.
  5. Beleef de Lente via een webcam - Voor wie echt binnen wil of moet blijven heeft Vogelbescherming webcams hangen bij verschillende broedvogels, zoals de steenuil, slechtvalk, ooievaar en koolmees. Geniet mee van de prachtige beelden via Beleef de Lente! 
  6. Kikkers en salamanders - De mannetjes van de heikikker kleuren in het vroege voorjaar spectaculair blauw. Die kleuring is precies nu begonnen. Padden, bruine kikkers en heikikkers zetten in maart hun eieren af. Kijk op de Verspreidingsatlas waar amfibieen deze soorten voorkomen en probeer ze te vinden. De salamanders zie je vaak tussen de bladeren onder water.
  7. Koudbloedige rakkers - In hoogveengebieden en heides zijn de eerste reptielen wakker. Hagedissen en slangen komen nu uit hun winterslaap.
  8. Morieljes - Met het voorjaar begint ook het paddenstoelenseizoen. Sterker nog, het paddenstoelenseizoen houdt eigenlijk nooit op. Maar behalve de houtzwammen in de bossen kun je vanaf nu ook op zoek gaan naar voorjaarssoorten zoals morieljes.
  9. Bouw een insectenhotel - Bijen, hommels en wespen zijn fascinerende vliegers en een belangrijke schakel in de natuur. Zeker wespen zijn essentieel voor het in toom houden van muggen, brom- en strontvliegen. Voor tips hoe je een goed insectenhotel bouwt, kun je de uitgave Gasten van bijenhotelskopen of gratis downloaden.
  10. Ga op onderzoek in je eigen tuin - Ga ook eens op onderzoek in je eigen tuin! De bruine kikkers leggen NU hun eiklompen. Heb je een vijver en kikkers in je tuin? Doe dan mee met de kikkerdriltelling (tot eind maart).Welke vogels hoor en/of zie je? Welke insecten kun je tussen de tuinplanten vinden? Wellicht heeft een mol een gang gegraven en aarde omhoog gewerkt. Ga er eens lekker voor zitten en noteer wat je ziet.


«   »