• ALS HET ZONLICHT MET DE SCHADUWEN SPEELT

Gepubliceerd op 26 oktober 2019 om 19:35


De herfst staat voor de deur. Een jaargetijde vol heerlijke kleuren, warm zonlicht en ochtenden met mist en nevels over de velden. Het is misschien wel het ultieme jaargetijde, het tijdstip dat de landschapsfotograaf uit de zomerslaap ontwaakt om wederom prachtige beelden vast te leggen, in de meeste gevallen vroeg in de ochtend. Dat is het ultieme moment van de dag voor de fotograaf, het moment dat het licht het mooiste is. Je zou bijna vergeten dat je ook tijdens de dag zelf betoverend licht kunt vinden.

Fotograferen in het midden van de dag, als de zon hoog aan de hemel staat, wordt vaak afgeraden. Het landschap is gevuld met harde schaduwen en felle hooglichten. Het contrast is hoog, erg hoog waardoor het moeilijk wordt om de belichting goed te krijgen. Of je belicht op de lichte delen waardoor de schaduwen te donker worden, of je belicht op de donkere delen waardoor de verlichte delen overbelicht raken. Een belichtingstrapje lijkt de oplossing, maar erg mooi lijkt dat resultaat nooit te worden. Juist in het bos geeft dat grote contrast verschil prachtige mogelijkheden; het spel tussen zonlicht en de schaduwen. Een speelveld voor de fotograaf dat immer verandert en nooit hetzelfde blijft.

De moderne digitale camera, met zijn ongekend hoog dynamische bereik van 12 stops of meer, geeft de fotograaf mogelijkheden om zonder belichtingstrapjes het spel van licht en donker vast te leggen. Met een uitgekiende belichting, zodat de lichte delen niet overbelicht raken, heeft het digitale bestand voldoende speelruimte om details in het donkere deel te behouden en een klein beetje terug te brengen. Maar niet teveel, want juist het contrast tussen licht en donker moet in de foto terug komen. Precies zoals we het in het bos aantroffen toen de foto gemaakt werd.

Het licht speelt een spel tussen de bomen en laat bladeren opgloeien. Of het blad nu nog groen is, of gekleurd door de herfst, het licht helemaal op in de duisternis van het bos. Juist dat contrast laat het blad of de bladeren los komen van de achtergrond. Gebruik een polarisatiefilter om de kleur te behouden, want het blad kan het licht reflecteren waardoor het niet langer groen, bruin, geel of rood zal zijn. Zeker als er nog vocht in het bos is, en de bladeren glinsteren, is een polarisatiefilter onmisbaar.

Fotograferen in het bos is altijd moeilijk. Groothoek betekent vaak dat er teveel op de foto komt zodat het duidelijk onderwerp ontbreekt. Gebruik daarom langere brandpunten om een onderwerp te isoleren uit de omgeving zonder dat het gevoel van een bos verloren gaat. Het zonlicht dat door de bomen dringt maar dit alleen maar makkelijker. Mits je onderwerp ook daadwerkelijk verlicht wordt. Heb je iets gevonden dat nog even in schaduw gehuld is, wacht dan even tot het licht erop valt. Het geeft je dan meteen de gelegenheid om te genieten van een heerlijk zonnige dag in het bos.

 «   »