WINTER: Het heeft lokaal streng gevroren

De eerste lokale strenge vorst van de winter is een feit. Eelde had de primeur deze winter en daar daalde de temperatuur als eerst beneden -10 graden. Het werd uiteindelijk -10,6 graden. Ook in Twente vroor het streng met -10,5 graden. Bij temperaturen beneden -10 graden spreken we van strenge vorst. De laatste keer dat het ergens in ons land streng vroor was op 14 februari 2021. In het Overijsselse Heino daalde de temperatuur toen naar -12,3 graden. 

Lees meer »

PADDENSTOELEN: GELE TRILZWAM

De trilzwammen zijn 1 tot 5 centimeter breed. Ze zijn als ze jong zijn goudgeel of zelfs oranje, later worden ze bleker. De gelei-achtige vruchtlichamen zijn gelobd en vaak ook geplooid. Ze lijken soms wel wat op hersenen. In de trilzwam ontstaan sporen, ze zijn wit van kleur. Soms ziet de zwam er bepoederd uit van de sporen.

Lees meer »

Dit waren de langste perioden zonder regen in ons land

Deze zomer verloopt extreem droog maar elk neerslagstation in ons land heeft zo nu en dan nog wel een kleine hoeveelheid neerslag mogen noteren. Een extreem lange periode waarin geen regen is gevallen hebben we deze zomer dus nog niet gezien. Toch komen deze perioden in ons land wel eens voor. In dit artikel hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer »

Bollenteelt in Drenthe

Sinds 2000 is de bollenteelt in Drenthe flink gegroeid. Het areaal verviervoudigde bijna tot 1.900 hectare. Hiermee komt Drenthe, na Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland, op de vierde plaats van provincies met het grootste areaal bloembollen.

Lees meer »

MOOISTE MOMENT VAN DE LENTE

Met het in blad komen van allerlei boomsoorten en struiken breekt een van de mooiste momenten van de lente aan, de transformatie van de kale dorre winterstand naar overal het frisse lentegroen. Meidoornstruiken en hazelaars zijn al even bezig met hun bladontplooiing. Nu ook beeldbepalende bomen zoals de berk, witte paardenkastanje en populieren in blad komen, wordt Nederland snel groen. Binnen niet al te lange tijd barsten ook de bladknoppen van eik en beuk open. Vijftig jaar geleden lag de piek van de bladontplooiing van deze soorten gemiddeld eind april en begin mei.

Lees meer »

GASSELTERVELD wandeltip

Deze route gaat langs de oever van het helderblauwe Gasselterveld en grotendeels langs één van Nederlands mooiste MTB routes (ook zeker het proberen waard!). Als je denkt dat je het Gasselterveld goed kent na een stranddag dan zal deze route je zeker verbazen. De overkant van de voormalige zandafgraving kent namelijk een veel ruiger landschap dan het rustgevende beeld vanaf het strand. Op de helft van je route heb je de kans om het meer van een hoger niveau te bekijken op een uitzichtpunt, wat ons betreft ook de ideale plek voor een kleine picknick. Met het helderblauwe water aan je linkerhand en het indrukwekkende bos rechts van je loop je in een klein uurtje het hele meer rond.

Lees meer »

Lente ontwaken krokussen.

Krokussen steken als eerste hun kopjes boven de grond uit na een lange winter. Geen wonder dat de naam krokus blijdschap betekent. Krokussen vallen op door hun felle kleuren en blijven hun hele leven lang klein.

Lees meer »

Trekker kerstrun 2021

Zo’n vierhonderd trekkers reden vrijdagavond de Alvestêde Trekkerljochttocht. De met licht versierde trekkers brachten in een stoet een lichtgroet aan de bewoners van zorginstellingen.

Lees meer »

HERFST: BLADVERKLEURING

Net zoals in de lente en zomer was er in de septembermaand dus voldoende zonlicht en warmte om te blijven groeien. Met het licht van de zon, CO2 uit de lucht en water zorgt een boom door middel van fotosynthese en chlorofyl voor de juiste voedselinname en via de sapstroom voorziet de boom zichzelf vervolgens tot in de puntjes van voedsel. Zodra de daglengte in het najaar afneemt en de zon dus minder (lang) schijnt, wordt er minder chlorofyl aangemaakt, het stofje dat zorgt voor de groene kleur van het blad, en beginnen de bladeren hun prachtige herfstkleuren te krijgen.

Lees meer »

Wandelen over de heide: paars, paarser, paarst

Terwijl het einde van de zomer heel langzaam dichterbij komt, kleuren de anders wat groen-bruine velden prachtig paars. De heide staat in bloei! Je hoeft in Nederland niet lang te zoeken naar heidevelden, want de plant groeit in talloze natuurgebieden, verspreid over het land. Maar, wacht niet te lang, want half september is de heide alweer uitgebloeid. Hoewel het ook dan nog prima wandelen is in deze gebieden.

Lees meer »