23 oktober 2021


Sta je leuk op de foto en wil je hem bewaren als aandenken, ga hem dan downloaden vanaf deze pagina.

De herfstvakantie regio noord staat bij het Woudagemaal in Lemmer bol van de activiteiten, als feestelijke afsluiting van het jubileumjaar ‘100 jaar Woudagemaal’. Voor de kinderen zijn er Volle kracht vooruit-spelletjes en -proefjes rond het thema ‘water’. Op 23 oktober konden de kinderen op de foto in kleding uit de tijd van ingenieur Wouda en kreeg het gemaal ‘hoog bezoek’ van  Koningin Wilhelmina en Ingenieur Dirk Frederik Wouda


Historie

Het Woudagemaal is in 1920 geopend. Vroeger hete het Woudagemaal Tacozijl (dit is een buurtschap tussen Lemmer en Sondel), maar in 1947 werd het gemaal vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, omdat Woude het Woudagemaal had ontworpen. Tot aan 1966 werd het gemaal gebruikt om het waterpeil op peil te houden in de Friese wateren. Vanaf 1966 tot aan nu wordt het gemaal alleen gebruikt bij extreem hoge waterstanden. Wanneer het Hooglandgemaal in Stavoren het niet aankan, wordt het Woudagemaal ingezet. Het gemaal is in 1977 een beschermd monument geworden en staat sinds 1998 op het UNESCO Werelderfgoedlijst. Hedendaags kun je het Woudagemaal bezoeken en een rondleiding krijgen. En het is helemaal geweldig wanneer je alles kunt zien draaien.


GEEF EEN REACTIE / GIVE A REACTION / REAKTION GEBEN / DONNER UNE RÉACTION 

HET E-MAILADRES WORDT NIET GEPUBLICEERD. VEREISTE VELDEN ZIJN GEMARKEERD MET *

Reactie plaatsen

Reacties

Joke Moget
een jaar geleden

Wat een geweldige middag, goede uitleg van onze gids. We komen zeker nog eens terug als het gemaal aan het werk is, dag moet je een keer gezien hebben, wat een indrukwekkend gebeuren.


Mocht je op de foto staan, die op mijn website is gepubliceerd, en deze om een goede reden gelieve verwijderd hebben, dan kun je via het contactformulier of via email een verzoek tot verwijdering van de foto sturen, onder vermelding van de datum, activiteit en fotonummer of een beschrijving van de foto. Dan ga ik kijken of het verzoek zo spoedig mogelijk kan worden uitgevoerd.