11 Fotografie-spiekbriefjes

 

Soms is het handig om een spiekbriefje te hebben. Hoe zit het ook alweer met diafragma, sluitertijd, ISO, onder- en overbelichten en dat histogram? 

In dit artikel heb ik er een elftal van verzameld. Soms zijn ze uit het Engels vertaald. Handig om zelf af te drukken, eventueel te plastificeren en in je fototas te stoppen. Zo heb je altijd een geheugensteuntje in de buurt.

PDF
Spiekbriefjes fotografie
PDF [5.0 MB]
Download (18 downloads)

• De belichtings 3-hoek

► Een foto wordt gemaakt door het licht dat op de sensor van de camera valt. Het licht dat op de sensor valt wordt geregistreerd en omgezet in een digitaal signaal waardoor de foto goed opgeslagen wordt.

Lees meer »

• Het gouden uur

► Je kunt tijdens het gouden uur met prachtig licht fotograferen waarmee je een erg mooi resultaat kunt behalen. Het eerste licht van de dageraad is bijzonder. Als de duisternis zich terugtrekt heb je eerst te maken met een koel blauw licht (blauwe uur), het licht is dan vlak en kleurloos. Dit verandert als de zon aan de horizon doorbreekt. We krijgen dan te maken met een prachtig licht in de tinten rood en oranje.

Lees meer »

• Witbelans

► Je hebt vast wel eens gemerkt dat er een gele gloed over de foto verschijnt als je onder een gloeilamp een plaatje schiet. Dat heeft te maken met de kleurtemperatuur van de lichtbron. Onze hersenen passen deze kleuren automatisch aan, maar onze camera's niet. Gelukkig kan je deze kleurzwemen zelf gemakkelijk voorkomen met de witbalansinstellingen op je camera. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Lees meer »

• Begrippenlijst Fotografie

Fotografie is voor de meeste mensen toch wel een beetje lastig, vooral als er termen langskomen die je eigenlijk nog niet eerder gehoord hebt. Het is daarom heel begrijpelijk dat je sommige termen die gebruikt worden op

Lees meer »