• Het gouden uur

1. Bepaal het gouden uur
Bepaal wanneer het gouden uur is op de dag dat je gaat fotograferen en besteed aandacht aan het licht gedurende die dag.

2. Let op het weer
Bewolking blokkeert het speciale licht. Zon geeft een mooie gouden magische belichting op je foto’s. Mist hangt vaak boven rivieren, meren en vochtige grond. Deze plaatsen zijn dan ook de moeite waard om succesvolle foto’s te schieten tijdens het gouden uur.

3. Ga vroeg op pad
Ga vroeg genoeg op pad en/of bereid je vroeg genoeg voor om de juiste locatie te vinden voor het maken van interessante foto’s.

4. Witbalans
Zet de automatische witbalans uit want deze zal de speciale gouden gloed neutraliseren. Stel de witbalanshandmatig in op ‘bewolkt’, zodat de gouden tonen van de zon worden vastgelegd. Je kunt natuurlijk ook een aangepaste witbalans instellen.

5. Diafragma
Gebruik een grote opening van de lens, hiervoor dien je het diafragma in te stellen. Zet je diafragma afhankelijk van het onderwerp op f/2 tot f/2,2 zodat je een mooie ondiepe scherptediepte bereikt. De ondergaande zon geeft op deze manier een prachtig resultaat.

Experimenteer gerust met de instellingen op je camera.

6. Statief
Omdat de belichtingstijden langer zullen zijn kun je gebruik maken van een statief om de beweging te onderdrukken.

7. Fotografeer snel en veel
Neem veel foto’s. Tijdens het gouden uur veranderen de lichtomstandigheden snel. Deze snelle veranderingen in de verlichting die tijdens dit uur optreden geven een verscheidenheid aan foto’s.

Foto’s van een zelfde locatie genomen op verschillende tijdstippen tijdens het gouden uur kunnen totaal van elkaar verschillen.

8. Schaduwen
Schaduwen kunnen je foto ook iets extra’s geven. Tijdens het gouden uur zijn de schaduwen langer en zachter. Maak bij het fotograferen ook gebruik van deze lange schaduwen, want deze schaduwen kunnen je compositie op de foto een mooie driedimensionale uitstraling geven.

Let altijd goed op dat je eigen lange schaduw niet in je compositie valt!

9. Lichtomstandigheden
Zoals al eerder genoemd is het leuke van het gouden uur de snelle verandering van het licht. Je kunt in een relatief korte tijd uiteenlopende foto’s maken van een zelfde onderwerp.

Het is dan ook leuk om tijdens dit gouden uur te experimenteren met verlichting en schaduwen. Vang de gloed van de zon en houdt rekening met blootstelling aan het licht.

Tijdens het gouden uur staat de zon zo laag dat je de mogelijkheid hebt om een beetje zon op te vangen. Je kunt ook je onderwerp fotograferen tegen de zon in. Dit geeft een extra dimensie aan je foto.

Als de zon nog niet te fel is kun je bijvoorbeeld de zonsopgang of zonsondergang fotograferen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een compositie te maken waarbij de zonsopgang of zonsondergang reflecteert in het water. Een riet omzoomde plas of een omgeving met bomen werkt hier goed bij.

Ook hiervoor geldt, maak meerdere foto’s want het licht verandert snel dus iedere foto van hetzelfde onderwerp kan weer anders zijn.

Het is ook leuk om een deel van de zon te gebruiken, laat de zon bijvoorbeeld achter een boom, rots of ander voorwerp vallen, dit geeft een speciaal effect.

Tijdens het gouden uur kun je ook portretten fotograferen tegen de zon in. Als de zon niet te fel is geeft dit je foto een warm magisch effect. Let wel op dat als je een onderwerp fotografeert tegen de zon in dat je onderwerp niet te donker wordt. Wordt de zon te fel, draai je dan om en maak foto’s in tegenovergestelde richting, want ook dan vang je het warme licht in je foto.


► Het tijdstip voor het gouden uur kun je het beste bepalen door op internet te kijken. Een website als Golden-hour.com is hier erg handig voor.


«   »