WERELDPREMIÈRE WORLD PRESS PHOTO BIJNA KLAAR VOOR PUBLIEK


Op 1 juni aanstaande zal De Nieuwe Kerk Amsterdam heropenen met de nieuwe tentoonstelling World Press Photo Exhibition 2020`. De opbouw is in volle gang.

De Nieuwe Kerk toont traditiegetrouw de première van de jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotografie-wedstrijd, die hierna op wereldtour gaat. In de tentoonstelling zijn ruim 150 bekroonde beelden van 44 fotografen uit 24 landen te zien.

Het ontwerp van de World Press Photo tentoonstelling is aangepast om aan een uitgebreide lijst coronamaatregelen te kunnen voldoen zodat bezoekers een rustige, veilige 1-op-1 ervaring met de winnende foto's beleven. Zo kunnen bezoekers door middel van een speciale eenrichtings-looproute, gemarkeerde kijkvakken en een 'passeerstraat' optimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Om zo min mogelijk contact met medewerkers te hebben, en het bezoek goed te kunnen reguleren, zijn tickets uitsluitend online in timeslots verkrijgbaar. Voorts is de audiotour beschikbaar via een speciale app en er komen diverse zuilen met desinfectiemiddelen.

De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba. De foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt in Khartoum (Soedan). Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen om een burgerregering te vormen tijdens een black-out in de Soedanese hoofdstad op 19 juni 2019.

De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. Deze serie vertelt hoe ontevreden Algerijnse jongeren de autoriteiten uitdaagden en een groot deel van de bevolking inspireerden om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging in Algerije in decennia.

Deze editie is bijzonder want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats. Tegelijk viert de Digital Storytelling Contest, het onderdeel met bekroonde interactieve producties en video's, zijn tiende verjaardag.«   »