• FOTOGRAFEREN VAN MIST: BEN OP TIJD TER PLAATSE

Gepubliceerd op 27 november 2019 om 19:20


Ga op tijd op pad. Zorg ervoor dat je minstens een half uur voor zonsopkomst ter plaatse bent. De hoeveelheid mist neemt rondom de zonsopkomst nog toe, maar kan ook weer snel verdwijnen op het moment dat de zon genoeg warmte afgeeft. Lekker uitslapen en twee uur na zonsopkomst ter plaatse zijn, zal je geen mooie mistfoto’s opleveren. Voor het fotograferen van mist ben je vaak al vroeg op pad.

BELICHTINGSCOMPENSATIE AANPASSEN

Het licht dat de sensor van je camera bereikt, kan de software van je camera op het verkeerde been zetten. Mist is licht en je camera zal denken dat de foto met een kortere sluitertijd kan worden gemaakt, waardoor de er foto donkerder uitziet dan jij wilt. Je camera zal uitgaan van middengrijs.

 

Dat betekent dat de mist grijs in je foto wordt weergegeven en dat wil je niet. Door belichtingscompensatie toe te passen zul je de witte mist benadrukken. In de foto hierboven is een belichtingscompensatie van + 1 2/3e stop toegepast. Achteraf aanpassen kan ook, maar zal tot een kwaliteitsverlies leiden. Maak daarom ‘in camera’ technisch goede foto’s met de sfeer die je wilt weergeven. Je hoeft dan ook niet veel in de nabewerking te doen.

FOTOGRAFEER VANAF STATIEF

Vaak zul je vroeg in de ochtend fotograferen. Misschien is de zon nog niet op en fotografeer je mist in een bos. Er is relatief weinig licht, waardoor de sluitertijd relatief lang zal zijn. Het is zonde om de ISO-waarde te verhogen. Dat zou een laatste redmiddel moeten zijn. Neem daarom je statief mee als je ’s ochtends vroeg gaat fotograferen. Je hebt je handen vrij, kunt met een langere sluitertijd werken, en toch een onbewogen foto maken.

Maak je sluitertijd ook weer niet te lang. De mist beweegt langzaam door het beeld en zal bij een toenemende sluitertijd steeds meer vervagen.

GEBRUIK JE TELELENS

Vaak leggen we een landschap met een grote beeldhoek vast. Blijf dat zeker doen, het geeft je een goed overzicht van hoe de fotolocatie er die dag uit zag. En met een beetje wijsheid en geluk houd je er een mooie foto aan over. Maar zoom ook eens in. Ook al laat je nog steeds een wat groter landschap zien, je kunt de gelaagdheid in het landschap goed in beeld brengen. Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 105mm op een full frame camera.«   »