Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die op ongeveer 80 kilometer hoogte voorkomen. Dat is vele malen hoger dan ‘gewone’ wolken, welke een maximale hoogte van ongeveer 20 kilometer bereiken. Doordat deze wolken erg hoog voorkomen worden ze ruim na zonsondergang nog opgelicht door de zon. Dit kan in de maanden mei, juni en juli, omdat de zon dan laag onder de horizon staat.

Lichtende nachtwolken komen lang niet elke heldere nacht voor in deze periode, de condities moeten namelijk precies goed zijn. De wolken ontstaan doordat in de bovenste lagen van de atmosfeer zeer fijne deeltjes aanwezig zijn, dit is bijvoorbeeld stof afkomstig van meteorieten. Als er ook waterdamp aanwezig is en de temperaturen zijn extreem laag, tussen -90 en -145 graden celcius, dan onstaat er een laagje ijs op de kleine stofdeeltjes. De met ijs omhulde stofdeeltjes weerkaatsen het licht dat wij zien als lichtende nachtwolken.

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken fotograferen is heel erg makkelijk. Je hebt een statief nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. De camera moet op de handmatige stand staan. Neem niet een te groot diafragma (klein getal), omdat je anders maar een hele kleine scherptediepte hebt. Vervolgens kies je een sluitertijd waarbij de hooglichten in de foto net niet overbelicht zijn. Bij deze foto’s heb ik 30 seconde gebruikt. De iso waarde hou je het liefst zo laag mogelijk, maar als het nodig is kan je gerust de iso wat omhoog schroeven!