• OFFICIEEL: VOLLEDIGE VERSIE PHOTOSHOP NAAR IPAD


Op de desktop is Adobe Photoshop dé krachtige standaard. Op iOS heeft Adobe echter vooral losse apps die allemaal een paar kleine taken kunnen. Maar daar komt verandering in, want dan komt de volledige Photoshop-versie naar de iPad. Dit gerucht ging al een tijdje en nu heeft Adobe het bevestigd.

Het nieuws was zo belangrijk dat Phil Schiller, de marketingbaas van Apple, gisteravond op de Adobe MAX-conferentie verscheen. Photoshop voor iPad wordt een ‘echte Photoshop’ en geen beperkt alternatief, benadrukte Adobe. Natuurlijk wordt de interface aangepast aan de tablet, maar de applicatie zal verder dezelfde mogelijkheden bieden als Photoshop op de Mac.

Voorproefje Adobe Photoshop iPad

Scott Belsky, hoofd van Adobe Creative Cloud, hintte al eerder naar de komst van Photoshop voor iPad. Nu zijn de plannen concreet en krijgen we zelfs al een klein voorproefje van de software. Er is volledige compatibiliteit met de Apple Pencil en PSD-bestanden kunnen in Creative Cloud worden opgeslagen. Zo kun je op je Mac beginnen en op je tablet verder gaan. Adobe belooft volledige uitwisselbaarheid.

Klik/tap voor groter.

Momenteel worden de beperkte iOS-apps van Adobe links en rechts ingehaald door concurrenten. Pixelmator is bijvoorbeeld een volledige en erg krachtige applicatie voor fotobewerking op iOS én macOS. Onlangs kwam ook Illustrator-concurrent Afinity Designer naar Apple’s tablet.

Adobe heeft nog niet gecommuniceerd over de prijs van de toekomstige iPad-app en kon nog geen specifiekere datum dan “in 2019” noemen. Het bedrijf zegt verder open te staan voor Android, maar heeft geen concrete plannen met Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Illustrator en Premiere volgen

De huidige iOS-apps van Adobe zoals het beperkte Photoshop Mix zijn volgens het bedtijf op een oud platform gemaakt en hebben geen toekomst. Na Photoshop is het plan om meer dekstop-apps naar de iPad te brengen, denk aan Illustrator en Premiere. Of dit ook in 2019 gaat gebeuren, wilde Adobe nog niet zeggen. De plannen zijn echter “zeer concreet”.

De komst van serieuze Adobe-apps kan ook de iPad helpen. Apple zet de iPad Pro steeds vaker weg als een productieve machine. Photoshop zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de iPad Pro-verkopen. Zo komt Apple’s tablet steeds meer op gelijke voet te staan met de Microsoft Surface. Er is immers ook al een volledige Microsoft Office-versie voor Apple’s tablet.«   »