• 3 IPHONE TIPS VOOR PRACHTIGE ZONSONDERGANGFOTO’S

Gepubliceerd op 2 januari 2019 om 15:35

Wil je weten hoe je prachtige zonsondergangfoto’s maakt met je iPhone? Het lijkt misschien moeilijk om ongelooflijke zonsondergangfotografie te maken met een smartphone, maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel ontdek je negen geheimen voor briljante iPhone-zonsondergangfotografie. Je zonsondergangfoto’s zullen nooit meer hetzelfde zijn!
Het is niet zo moeilijk als dat het misschien lijkt.

1. Kijk naar de wolken om te zien of het een bijzondere zonsondergang kan worden.
2. Voeg een interessant element toe aan de voorgrond
3. Houdt de iPhone stabiel.


1. Let op de wolken om mooie zonsondergangen te voorspellen.

Waar dromen de meeste zonsondergang fotografen van? Wat willen ze het liefst vastleggen? Ze dromen ervan om van te voren te weten of een zonsondergang adembenemend zal zijn of niet … enkele uren voordat de zon ondergaat. Stel je eens voor wat dit zou betekenen. Als je prachtige zonsondergangen zou kunnen voorspellen, zou je precies op het juiste moment op de juiste plek kunnen zijn om de foto van je dromen te nemen.

Je zou je camera dan op de met sneeuw bedekte berg kunnen richten, precies op het moment dat de suikerspinroze wordt. Of je zou aan de rand van de oceaan kunnen gaan staan, net wanneer de zon een schitterende rode kleur krijgt.

Maar hoe ga je hiermee om?

Ik heb een geheimpje voor je. Net zoals een weerman/vrouw de vooruitzichten kan voorspellen is het ook mogelijk om de zonsondergang te voorspellen, lang voordat deze daadwerkelijk is begonnen. En de truc zit hem allemaal in de wolken :-).

Het is eigenlijk vrij simpel: allereerst hebben de beste zonsondergangen wolken nodig. Wolken voegen textuur toe aan de lucht en maakt de lucht daarmee interessanter. Plus, wolken verbeteren de zonsondergang kleurenspectakel. Dus een uur of twee voor de zonsondergang, kijk je naar de lucht. Observeer je de wolken. Hoe zien deze eruit? Stel dat er wolken zijn. Is dat dan altijd goed? Nee niet noodzakelijk. Niet alle wolken zijn gelijk. Zie het als een vingerafdruk elke wolk is uniek. Dikke, donkere wolken zijn vaak slecht. Want de zon kan dan bedekt zijn tegen de tijd dat de zon daadwerkelijk ondergaat.

Dus wat wil je als zonsondergangfotograaf?

Ten eerste wil je wolken die dun en piekerig zijn. Ze kunnen ook gezwollen en verspreid zijn. Eigenlijk wil je wolken met gave texturen. Als je deze voor zonsondergang in de lucht ziet, heb je waarschijnlijk een prachtige fotomoment in het vooruitzicht. Dat is het moment waarop je hebt gewacht nu kan je de zonsondergang fotografiesessie alvast gaan inplannen voor jezelf.

Een andere grote kans is wanneer je dikke wolken hoog in de lucht hebt hangen, maar er een heldere horizon eronder aanwezig is. De zon kan dan onder de wolken door komen, wat resulteert in een prachtige zonsondergang.

Daarom, als je een prachtige zonsondergangen wilt fotograferen, gebruik dan de wolken.

2. Voeg een voorgrond toe voor bijzondere zonsondergang foto’s.

Is een mooie zonsondergang voldoende voor prachtige foto’s? Een prachtige zonsondergang is mooi maar een het is niet genoeg voor die ene unieke shot. Als je echt bijzondere foto’s wilt nemen dan moet je toch echt even verder kijken dan alleen maar de horizon. Je hebt een sterke voorgrond nodig om de foto aansprekender te maken.

Ik zal het wat beter toelichten.

Een super gave foto heeft op ze minst 2 lagen waarvan 1 laag de zonsondergang en de achtergrond is. Je wilt het oog van de voorgrond (laag 1) naar de achtergrond (laag 2) waar de zonsondergang is leiden. Zo geef je een verhaal aan de foto mee en pak je de aandacht van iedereen die de foto ziet. Een duidelijk voorwerp op de voorgrond helpt daarbij enorm zoals je kunt zien in onderstaande foto.

Om een sterke voorgrond te hebben moet je opzoek gaan naar iets wat de zonsondergang ten goede komt, het moet het plaatje compleet maken. Wat vaak goed werkt is een silhouette op de voorgrond. Denk maar eens aan een persoon of een standbeeld.

3. Houdt je iPhone stabiel voor scherpere foto’s van de zonsondergang.

Zijn je foto’s van de zonsondergang wat onscherp? Wees niet bang je bent niet de enigste die dat heeft. Het overkomt ons allemaal. Hoe komt het nou? En hoe kan je het voorkomen?
Een zonsondergang foto is een foto waarbij het licht minder is dan om bijvoorbeeld 13:00 in de middag wanneer de zon boven aan de hemel staat. Wanneer er minder licht is heeft je camera net even wat meer tijd nodig om de foto te nemen. En deze tijd kun je de iPhone geven door hem stabiel en stil te houden.

Hoe hou je je iPhone stabiel? 
Ten eerste kun je de manier waarop je jouw iPhone vasthoudt verbeteren. Hou je telefoon dicht bij je. Want wanneer je je armen strekt kost het meer moeite om je telefoon stabiel te houden. Vervolgens duw je je ellebogen stevig in je zij, hierdoor blokkeer je eigenlijk en ben je veel stabieler. En als laatst tik voorzichtig op de afdruk knop i.p.v. stevig erop te drukken.

Een andere manier is een (mini) statief te gebruiken maar dat kan wel eens niet handig zijn of ronduit ongemakkelijk.
En als laatste heb ik nog deze tip voor je om een stabielere foto te nemen. Zoek een plek uit waar je de telefoon tegen aan kunt zetten om de foto te nemen, stel vervolgens de timer in op 2 seconden. Dit doe je door 2x op de timer icoon te drukken en vervolgens 2s te kiezen.


«   »