• AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL IN DE STARTBLOKKEN

De zevende editie van Amsterdam Light Festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019 in de binnenstad van Amsterdam.30 kunstwerken verlichten vanaf donderdag 29 november voor het zevende jaar op rij de binnenstad van Amsterdam. 'The Medium is the Message' is dit jaar het centrale thema.

Voor deze editie van Amsterdam Light Festival gingen kunstenaars, vormgevers en architecten uit 16 verschillende landen aan de slag met hun interpretatie van het thema. Dit jaar zijn voor het eerst alle kunstwerken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht. Er is nu 1 tentoonstelling in de historische binnenstad van Amsterdam die bezoekers via meerdere routes op verschillende manieren kunnen beleven - varend, fietsend en wandelend. Ook nieuw is dat bezoekers dit jaar kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs wordt in het laatste weekend van het festival uitgereikt aan de kunstenaar van het winnende werk. Amsterdam Light Festival duurt tot en met zondag 20 januari 2019. 

Uit de honderden ingezonden concepten maakte de jury van het festival een selectie van 30 kunstwerken. Het centrale thema komt van de Canadese filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan. Het idee achter zijn uitspraak was simpel: de manier waarop we een boodschap versturen is minstens zo belangrijk als de boodschap zelf. De kunstenaars bogen zich dit jaar over de vraagstukken: Welke rol speelt licht als middel of juist als boodschap en hoe kan licht ruimtes laten ontstaan die anders onzichtbaar waren gebleven? Ook de stad Amsterdam als achtergrond voor het vertellen van bijzondere verhalen staat deze editie centraal. Op verzoek van het festival heeft kunsthistoricus Koen Kleijn tien stadsverhalen verzameld die gebundeld te vinden zullen zijn op de website van het festival. In zijn verhalen zoekt Kleijn naar de verbindingen tussen het thema en de stad. 

Eregast van Amsterdam Light Festival 2018-2019 is de Nederlandse beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, met name bekend van zijn sculpturen die eruitzien als 'staande tekeningen'. Exclusief voor Amsterdam Light Festival ontwierp hij Two Lamps, twee gigantische lampsculpturen die vanaf 29 november een eigen podium krijgen tussen de lantaarns in de Gouden Bocht langs de Herengracht. Overdag vormen de lampen een grafisch, donker silhouet, 's nachts een lijntekening van licht. Een kleiner exemplaar van het werk - One Lamp - is deze editie in gelimiteerde oplage verkrijgbaar. Van de opbrengst van deze limited edition wordt Hennemans grote werk voor het festival gefinancierd. Het is voor het tweede jaar op rij dat een van de tentoongestelde kunstwerken als limited edition wordt aangeboden, vorig jaar was dit het werk van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

De tentoonstelling en openingstijden

De 53 dagen durende tentoonstelling bestaat uit 29 kunstwerken en 10 stadsverhalen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 - 23:00 uur verlicht, met als enige uitzondering Oudjaarsavond, dan van 17:00 - 20:00 uur. Ons informatiepunt in de Hoftuin is tot en met 22:00 uur geopend


«   »