• 5 TIPS OM VERTEKENING TE VOORKOMEN

Gepubliceerd op 2 november 2018 om 18:09

 

5 Tips om vertekening te voorkomen


1. Op gelijke hoogte


Richt de camera dan exact recht op het pand. Het scheelt als je op gelijke hoogte staat van ongeveer het midden van het pand (dus op een verhoging). Als die er niet is, helpt het om afstand te nemen van het gebouw

 

 

2. Waterpas


Met een statief waarbij in de statiefkop een waterpas ingebouwd is, kun je alles op de goede manier uitlijnen. 

Er zijn ook moderne camera's die een electronische waterpas hebben ingebouwd, waarmee je alles nog eenvoudiger recht kunt zetten. Je ziet de waterpas namelijk direct in de zoeker of op het cameraschermpje. 

Probleem is wel dat gebouwen vaak erg hoog zijn. En als je de camera recht vooruit richt om die vertekening te voorkomen, komt er naar verhouding veel niet-relevante voorgrond op je foto. 

Denk aan een drukke weg, mensen, geparkeerde auto's, allemaal zaken die je liever kwijt dan rijk bent. 

3. Tilt-shift objectief


Als je je foto niet wilt bijsnijden kun je ook kiezen voor een duurdere oplossing in de vorm van een tilt-shift-objectief. Je schuift de voorkant van het objectief omhoog, zodat je het hele gebouw mooi recht in beeld krijgt, zonder dat je daarvoor de camera schuin omhoog hoeft te richten. 

Er komt dan ook geen overtollige voorgrond op de foto. Tilt-shift-objectieven zijn wel erg duur!

4. Details


Soms is het ook mooi om een pand niet als geheel op de foto te zetten en meer te gaan voor mooie details. Die isoleer je door gebruik te maken van een standaard- of tele-objectief. In dat geval hoef je de camera ook niet recht vooruit te richten

5. Panorama


En als je gewoon niet voldoende groothoek tot je beschikking hebt en je wilt een gebouw er toch helemaal opzetten, dan zou je nog kunnen gaan voor het maken van losse foto's die je achteraf samenvoegt tot een panorama.

«   »