• Wanneer gebruik je een voorzetlens?

Gepubliceerd op 16 maart 2018 om 18:42

Wanneer gebruik je een voorzetlens?

Ieder objectief heeft een bepaalde kortste afstand waarop het kan scherpstellen. Staat of komt je onderwerp dichterbij kun je dus geen foto’s maken. Dat geldt niet alleen voor macrofotografie, maar net zo goed wanneer je met een grote telelens werkt. Toch worden voorzetlenzen vooral gebruikt voor onderwerpen die je van heel dichtbij wilt fotograferen.
Eigenlijk kun je het goed vergelijken met een leesbril voor je camera, ook de kleine lettertjes komen nu scherp in beeld.

Voordelen van een voorzetlens

Wanneer je graag kleine onderwerpen wat groter in beeld wilt brengen, maar nog twijfelt of een (dure) macrolens wel binnen je budget past, dan is een voorzetlens een goedkoper alternatief om eens wat uit te proberen op dit gebied. Niet dat je er altijd helemaal 1:1 ‘echte’ macrofoto’s mee kan maken, maar het geeft je wel een indruk van dichtbij-fotografie. De vergroting die je bereikt is zowel afhankelijk van de brandpuntsafstand en kortste scherpstelafstand van het objectief waar je de lens opschroeft als van de sterkte van de voorzetlens (+1, +2, +4 , enz.).

Een bijkomend voordeel van een voorzetlens (ten opzichte van het andere goedkope alternatief om dichter op je onderwerp te komen tussenringen) is dat je niet je objectief van je body hoeft te halen. Zeker in het veld is dat een van de grootste bronnen van stof op de sensor en daarmee van sensorvlekken.

Nadelen van een voorzetlens

Ieder objectief is berekend en geconstrueerd volgens een bepaalde optische formule die de beste resultaten geeft wat betreft scherpte en vervorming van het beeld. Wanneer je daar opeens een lens aan toevoegt dan kan dat gevolgen hebben voor je beeldkwaliteit. Met name goedkopere voorzetlenzen worden nogal eens aangeboden in setjes van verschillende sterktes die je dan ook nog eens zou kunnen combineren. Hou er rekening mee dat hoe sterker de voorzetlens, hoe groter het kwaliteitsverlies wordt en dat geldt zeker wanneer je deze gaat combineren met een andere voorzetlens of een filter.

Waar moet je op letten?

Over het algemeen zullen je objectieven verschillende filtermaten hebben. Wanneer je dus een voorzetlens gaat aanschaffen zul je moeten bedenken op welk objectief je de voorzetlens wilt gaan gebruiken. Eventueel kun je nog verloopringen bijkopen om de lens ook op kleinere filtermaten te gebruiken.

De kwaliteit van de voorzetlenzen op de markt varieert enorm en je kunt hier gerust de stelregel hanteren: goedkoop is duurkoop (of zelfs miskoop). De beste voorzetlenzen zijn de zogeheten ‘achromatische’ lenzen die uit twee lenselementen bestaan. Deze heffen elkaars lensfouten op waardoor de kwaliteit van het uiteindelijke beeld veel beter is dan bij het gebruik van een enkelvoudige voorzetlens.


«   »