• Fotograferen in het donker.

Gepubliceerd op 21 januari 2018 om 18:56

Fotograferen in het donker.

1.Houd de camera stil

De belangrijkste tip die ik je kan geven voor scherpe foto’s is dat je jouw camera stil moet houden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Jouw camera heeft als het donker is langere tijd nodig om de foto te maken, waardoor dat je de camera langer stil moet houden dan overdag. Je kunt de camera op 2 makkelijke manieren stil houden:

  1. Houd jouw camera zo dicht mogelijk tegen je aan en duw je ellebogen tegen je lichaam. Hierdoor is het makkelijker om je handen stil te houden dan wanneer je jouw handen ver voor je uit strekt.
  2. Plaats je camera op een stabiele ondergrond. Door de camera op een stabiele ondergrond te plaatsen, kun je de camera gemakkelijker vasthouden zonder dat deze beweegt. Dit kan een muurtje of een tafel zijn of zelfs gewoon de grond. 

DSC05219-1.jpg
Foto: JO&GO Fotografie

2.Gebruik een statief of een zand- of rijstzak

Als het heel donker is, dan heeft je camera zoveel tijd nodig, dat je de camera niet meer in je handen kunt houden. Het is daarom slim om de camera dan op een klein statief te zetten. Er zijn veel verschillende statieven die makkelijk in je jaszak passen, zoals deze flexibel in te stellen statieven. Ook kun je een zak met rijst of zand vullen en daar je camera op plaatsen. Het voordeel van zo’n zak is dat deze helemaal om je camera vormt en daardoor extra stevigheid geeft.
 
3.Focus op het licht

Bij het fotograferen in het donker is het belangrijk om zo veel mogelijk te focussen op het licht en er voor te zorgen dat er zo min mogelijk zwarte vlakken in je foto zitten. Als het zwart overheerst in je foto, dan wil je camera dit namelijk grijs maken. Dit is de standaard instelling van je camera. Doordat de camera het zwarte deel grijs wil maken, is alles wat wel licht is te licht en duurt het langer voordat de foto gemaakt is. Door te focussen op wat licht is, zorg je ervoor dat je camera sneller een foto maakt en wat nog zwart is, ook zwart zal zijn. Zorg dus dat het onderwerp zoveel mogelijk beeldvullend is.
 
4.De belichting donkerder instellen

Iedere camera heeft de optie om handmatig de belichting lichter of donkerder te maken. Je bepaalt hiermee niet de exacte belichting, maar je corrigeert de belichting. Deze optie heet meestal Belichtingswaarde of Belichtingscorrectie en is in het menu van je camera te vinden. Door deze correctie zo donker mogelijk in te stellen, worden jouw foto donkerder en heeft je camera minder lang nodig om de foto te maken.
 
5.Is het object ver weg? Dan kan je flitsen.

Deze tip geldt voornamelijk voor smartphonecamera’s en compactcamera’s waarbij je de belichting niet handmatig kunt instellen. Als het object ver weg is, dan heeft het vaak geen nut om te flitsen, omdat het bereik van de flitser niet zo ver gaat. Toch zal door het gebruik van de flits, je camera er voor kiezen om de foto sneller te maken. Als het onderwerp toch genoeg licht geeft, dan is deze tijd genoeg om een goede foto te maken.


«   »