• 8 tips voor het fotograferen van jouw hond

Gepubliceerd op 9 november 2017 om 17:43


Je wordt er op Facebook mee om je oren geslagen: foto’s van schattige, grappige en mooie huisdieren. Stiekem vinden we ze erg leuk en kunnen we er geen genoeg van krijgen. Daarom 10 tips voor het fotograferen van jouw hond. Wedden dat dan de likes om je oren vliegen?

Vooropgesteld: je hond, en zeker als je een jonge of energierijke hond hebt, fotograferen vraagt een flink staaltje geduld. Het is eigenlijk net als met kinderen fotograferen. Maar met de tips van Laura, dierenfotograaf, moet het helemaal goed komen. Neem een kijkje in haar keuken en lees hoe zij het aanpakt als ze honden fotografeert.

DSC06990-1.jpg

                                                                                                                                                                                  • Foto: JO&GO Fotografie.

1. Vraag assistentie

Om mijn fotoshoots tot een succes te maken, fungeren baasjes als assistent gedurende de fotoshoot. Honden zijn gewend aan de stem van hun baasje, kennen de commando’s en reageren hier op. Als ik het baasje achter mijn schouder zet, heb ik grote kans dat de hond recht mijn camera in kijkt. Vraag dus assistentie van je partner of iemand anders waar je hond mee vertrouwd is.

2. Zoek de juiste plek

De hond staat centraal  in een foto. Zonder een drukke achtergrond. Ga naar een zandverstuiving en de hond zal centraal staan. Ga naar de hei en er is tevens weinig afleiding. Heel anders is het als je midden in de stad jouw hond gaat fotograferen. Houd er naast rust ook rekening mee dat je jouw hond op de foto wilt zetten zoals hij is. Is dat ene hoekje in de tuin zijn favoriete plek? Fotografeer hem juist daar!

3. Snoepjes, speel vals!

Pedagogisch minder verantwoord, maar als je hem één keer flink verwend kan dat geen kwaad. Wedden dat jouw hond veel doet voor een stukje leverworst? (of iets anders waar hij dol op is)

4. Geduld is een schone zaak

Als je een ding nodig hebt, misschien nog wel meer dan snoepjes, is het geduld. Een hond laat zich niet dwingen en constant corrigeren heeft een averechts effect. Ga je buiten fotograferen, las dan pauzes in waarbij de hond lekker even kan spelen. Daarna kun je zijn aandacht weer even vragen.

5. Fotografeer op oogniveau (of wijk bewust af!)

De mooiste composities krijg je als je fotografeert op ooghoogte. Zittende hond, ga zitten. Liggende hond? Tja, je zult toch echt ook in het vieze zand moeten gaan liggen. Toch kan het een bewuste keuze zijn om af te wijken. Bijvoorbeeld in het geval van de foto hiernaast, waarbij ik boven de hond sta, terwijl hij in het gras rolt.

6. Focus op de ogen

Mijn misschien wel belangrijkste stelregel: focus altijd op de ogen. In de ogen zie je het karakter van de hond, en zijn emotie. Zet dit altijd centraal op de foto. Ook al betekent dit dat de neus misschien minder scherp is, dat maakt niets uit.

7. Zoek de juiste achtergrond

Zelf heb ik, naast fotoshoots op locatie, de mogelijkheid om foto’s van honden in de studio te maken. Hier kan ik de hond tegen een afwijkende achtergrondkleur zetten voor een goed contrast. Maar ook zonder studio kom je een heel eind. Zolang je er voor zorgt dat jouw golden retriever niet voor een witte muur staat of jouw zwarte hond zich in een donkere schaduw bevindt, heb je de juiste achtergrond gevonden.

8. Blijf rustig

Gedraag je zoals je je altijd gedraagt in het bijzijn van je hond. Als jij je anders gedraagt, zal hij dat ook gaan doen. Merk je bij je hond toch ander gedrag, in de vorm van vermoeidheid of irritatie, laat je poging dan voor wat het is en probeer het de volgende keer opnieuw.«   »