• Hoe fotografeer je door glas?

Gepubliceerd op 26 januari 2017 om 15:27

Hoe fotografeer je door glas?

 

Bijna iedereen is hier wel bekend mee: Je ziet iets moois achter een raam, maar als je hier een foto van maakt valt het resultaat toch wel tegen. Toch is het wel mogelijk een geslaagde foto door een raam te maken.

 

Plaats je camera zo dicht mogelijk tegen het glas, liefst zelfs recht tegen het glas om vervorming te voorkomen. Het mooiste resultaat krijg je door gebruik te maken van een rubberen zonnekap die je echt tegen het glas aan kunt drukken. Maak bij voorkeur geen gebruik van een flitser. Licht op glas wordt weerkaatst, waardoor je dit terugziet op je foto. Bij weinig licht is het daarom aan te raden een iets langere sluitertijd te gebruiken, al dan niet in combinatie met een hogere ISO-waarde (en een statief). Indien je wel moet flitsen, kun je het beste je (externe) flitser in een hoek van 45° plaatsen of deze naar het plafond richten. Ook kun je het licht laten reflecteren via een muur.

 

Wanneer je met veel licht van buiten door glas wilt fotograferen, is er een zeer grote kans op reflectie. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van een polarisatiefilter. Draai het filter tot je geen reflectie meer ziet en maak dan pas een foto. Tot slot kan het nooit kwaad meerdere foto's vanuit verschillende hoeken te maken, de kans dat er één geslaagde foto tussen zit wordt daarmee een stuk groter.


«   »