• De voor- en nadelen van fotograferen in RAW

Gepubliceerd op 23 september 2016 om 08:58

De voor- en nadelen van fotograferen in RAW

Gevorderde fotografen zullen er ongetwijfeld vaker van gehoord hebben, voor beginnende fotografen is het wellicht nog een onbekende term: RAW. Je kunt er als fotograaf voor kiezen om je kiekjes in RAW te schieten. Maar wat is het, en wat zijn de voordelen ten opzichte van schieten in JPG?

 

RAW-bestanden bevatten veel meer informatie dan JPG-bestanden. De basisinfo van je foto, de ruwe informatie, wordt in de hoogst mogelijke kwaliteit opgeslagen in een RAW-bestand. Het grote verschil tussen RAW en JPG is compressie. Bij raw wordt alleen onschadelijke compressie gebruikt (lossless) die geen impact op de beeldkwaliteit heeft. Bij JPG wordt schadelijke lossy compressie gebruikt. Het is haast niet te zien, maar daardoor gaat heel veel informatie van kleurtinten en -gradaties verloren (en bij iedere keer opslaan opnieuw). En een jpeg bevat slechts 8-bit kleurinformatie, tegenover 14-bit van de meeste RAW-formaten. Vooral bij beeldbewerking levert het gebruik van RAW grote voordelen op, omdat er dus simpelweg meer beeldinformatie voorhanden is. Dat verklaart in technische zin waarom RAW veel hogere kwaliteit biedt.

Dat betekent wel dat een RAW bestand ook veel groter in omvang is dan de uiteindelijke foto in JPG. Het kan wel een factor vijf schelen.

Alle fotobestanden starten als RAW-file – ook als je ervoor kiest om in JPG te fotograferen. Als dit het geval is, maakt je camera zelf de omzetting van de ruwe informatie naar het JPG-bestand. Wanneer je in RAW blijft schieten, kun je deze omzetting zelf bepalen op je computer. Dit geeft je meer vrijheid en laat je zelf keuzes maken over de hoeveelheid licht, de kleuren (witbalans) en het contrast in de foto.

Om RAW-bestanden na te bewerken heb je echter speciale software nodig, zoals Lightroom, Photoshop of Adobe Bridge. RAW-bestanden zijn anders niet te lezen op je computer. Met deze software zijn verschillende balansen nog aan te passen, voordat de foto omgezet wordt naar JPG. Let wel dat iedere foto omgezet moet worden naar JPG als je deze wilt gebruiken voor publicatie op internet of om af te drukken.

Als deze foto in JPG was geschoten, was het lastig om de schaduwen optimaal na te bewerken. Dankzij de informatie die is opgeslagen in de RAW-file, kun je de foto na het schieten mooi nabewerken op je computer.

De voor- en nadelen van fotograferen in RAW

Voordelen

  • Er wordt veel meer informatie over de foto opgeslagen en dus gaat er geen kwaliteit verloren;
  • RAW gebruikt alleen onschadelijke (lossless) compressie
  • Een RAW-file bevat veel meer kleurinformatie (14-bit) dan een JPG-file (8-bit);
  • Instellingen die je ter plekke niet correct krijgt, kun je thuis perfectioneren;
  • De info van een RAW-file wordt nooit overschreven bij bewerkingen, het origineel is altijd terug te halen.

Nadelen

  • Je hebt speciale software nodig om RAW-files te kunnen bewerken;
  • RAW-files zijn groter en nemen meer ruimte in beslag;
  • Nabewerking is noodzakelijk;
  • Het kan tijd kosten om het nabewerken onder de knie te krijgen;
  • Je camera heeft meer tijd nodig om de beelden te verwerken.

Kortom, foto’s schieten in RAW is iets voor jou als je het belangrijk vindt, en de mogelijkheid hebt, om je foto’s na te bewerken. Wanneer je nabewerking minder belangrijk vindt, kies er dan gerust voor om te schieten in JP


«   »