• FOTOBEURZEN/EXPOSITIES 2019

Beurzen


• Unseen Photo festival Amsterdam | 20 – 22 september 

Unseen Photo festival Amsterdam, het hoofdevenement van Unseen, keert dit jaar voor de achtste keer terug. Tijdens dit evenement maak je kennis met alles wat nieuw is in de fotografiewereld. Van aanstormend talent dat hun werk laat zien tot discussies en debatten over de richting waarin fotografie evolueert. Ook dit jaar vindt het evenement plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam, van 20 tot 22 september. Het programma bestaat niet alleen uit een beurs waar verschillende galleries uit de hele wereld zich tentoonstellen, er is ook een ‘Living Room’ waar presentatie worden gehouden en een boekenmarkt waar ruim 60 uitgeverijen aan deelnemen.

Openingstijden • 20 september 11.00 - 21.00 uur. • 21 september 11.00 - 20.00 uur. • 22 september 11.00 - 17.00 uur.

Toegangprijs van € 15 Tot € 54,50

Westergas,
Klonne plein 1,
1014 DD AMSTERDAM

Meer informatie vind je op de website van Unseen Photo festival


EXPOSITIES


• Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland t/m 15 september 2019

Met de grote tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland laat het museum zien hoe het al bijna 150 jaar de verhalen van Friesland verzamelt. Van topstukken van M.C. Escher en Alma-Tadema tot eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst. Je ontdekt dat de verzameling constant in beweging is. Kunstwerken en voorwerpen worden gekocht, gekregen, (uit)geleend, gerestaureerd en soms wordt er afscheid van genomen. Met de grootste provinciale collectie van Nederland beheert het museum een schatkamer voor komende generaties.

Van schilderijen en glas tot zilver en textiel: het Koninklijk Fries Genootschap, de grondlegger van de collectie, en het Fries Museum hebben door de jaren heen meer dan 200.000 voorwerpen verzameld. Samen tonen zij Friesland in al haar culturele rijkdom. InVerzameld werk wordt de totstandkoming van de museumcollectie uitgelicht aan de hand van tientallen uiteenlopende voorwerpen.

In de tentoonstelling vertellen de conservatoren van het Fries Museum de bijzondere verhalen achter de museumcollectie. Zo laat oud-conservator Mode en Textiel Gieneke Arnolli een Japonse rok zien. De lange mannenjas, geïnspireerd door de Japanse kimono, is een belangrijk stuk uit de sitscollectie van het Fries Museum. De kimono was in Nederland een gewild artikel in de 17de eeuw. Uniek is dat dit exemplaar uit India zo'n Japanse uitstraling heeft en na 300 jaar nog in goede staat verkeert. Hans Groeneweg, conservator Erfgoed 20ste-21ste eeuw, vertelt in de tentoonstelling over een zeer persoonlijke schenking aan het Fries Verzetsmuseum. De familie van Jan Wiersma uit Harlingen schonk het horloge dat de verzetsstrijder droeg toen hij werd omgebracht in concentratiekamp Neuengamme. Ook zijn recente aanwinsten te zien, waaronder Ingang van het theater van Sir Lawrence Alma-Tadema en een werk van fotograaf Rineke Dijkstra.

T/m 15 september 2019

 

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
058-2555500
info@friesmuseum.nl
www.friesmuseum.nl
@FriesMuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.


 • Fotografie wordt kunst – photosession 1890-1937

7 september 2019 - 8 december 2019

 

 

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst.

In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.

De tentoonstelling komt tot stand dankzij intensieve samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en toont de werken uit de fotocollectie van het voormalige Prentenkabinet van de universiteit.

Fotomuseum Den Haag/GEM, museum voor actuele kunst is geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Beeld: www.fotomuseumdenhaag.nl

 

 


• PHOTOKINA NAAR 2020

De volgende editie van Photokina, die gepland stond voor mei 2019, wordt met een jaar uitgesteld naar mei 2020. Koelnmesse, organisator van de fotografiebeurs in het Duitse Keulen, heeft dit laten weten. 
Dit zal een beetje een schok zijn, vooral voor al die mensen die besloten hebben om Photokina dit jaar over te slaan om de volgende geplande Photokina bij te wonen in mei 2019.

  »