• Tips voor bloemenfotografie

Gepubliceerd op 16 april 2020 om 09:49


Met de lente verschijnen er ook weer veel kleurrijke bloemen; een dankbaar onderwerp om te fotograferen. In dit artikel drie tips voor het fotograferen van deze bloemenpracht.

 

• Tip 1: fotografeer op ooghoogte

Net als bij fotografie van kinderen maak je de mooiste foto’s van bloemen op ooghoogte. Bij kleine bloemetjes moet je plat op je buik! Regel: probeer de horizon achter de bloemen op de foto te krijgen. Bijgaand voorbeeld van een sterhyacint laat dat goed zien. Een standaardlens met een brandpunt van 35 - 105 mm is hiervoor al heel geschikt.

• Tip 2: laat ook het landschap zien

Probeer het grote geheel te laten zien. Niet alleen de bloem of bloemen, maar ook het landschap waarin die bloem voorkomt. Het verrijkt het beeld en geeft extra informatie aan de kijker. Laat in het beeld duidelijk  zien wat het onderwerp is (de bloemen), breng deze zo dicht mogelijk en prominent in de voorgrond. Het landschap heeft de functie als achtergrond. De bijgaande foto is hier een goed voorbeeld van. Een groothoeklens met een brandpunt van 18 – 28 mm is hiervoor heel geschikt.

 

• Tip 3: zoom in op een detail

Probeer ook eens in te zoomen op een detail. Er schuilt veel schoonheid in datgene waar de meeste mensen nauwelijks oog voor hebben omdat het simpelweg nooit opvalt. Zoom in op een bloem (of een deel van een bloem) en er gaat een heel nieuwe wereld voor u open. Bijgaand voorbeeld van het centrum van de bloem van een cichorei. Een macrolens met een brandpunt van 100 mm is hiervoor heel geschikt en eigenlijk onmisbaar.«   »