• Sneeuwfotografie tips

Gepubliceerd op 2 december 2019 om 15:44


Geloof het of niet, maar je camera heeft geen idee dat je sneeuw staat te fotograferen. De camera zal altijd proberen om een gemiddeld grijze foto te maken. In normale situaties merk je daar niets van omdat er genoeg variatie in het beeld is, maar dit is nu een situatie waar de belichtingsmeter overduidelijk in de fout gaat. je wilt namelijk geen grijze maar een WITTE foto.

Voor sneeuwfotografie moet je gemiddeld een stop overbelichten (+1), maar dit hangt wel sterk af van de compositie. Is er alleen wit te zien dan moet je meer overbelichten dan wanneer er ook donkere partijen te zien zijn. In het laatste geval gaat de belichtingsmeter minder in de fout. Je kunt natuurlijk ook ineens alles handmatig afstellen, zolang de omstandigheden niet veranderen werkt dit prima
Voor sneeuw dien je de foto dus te ' overbelichten'. Bijna elke camera beschikt wel over een “+/-” mogelijkheid. Bij spiegelreflexcamera’s is dit meestal een een externe knop. Deze druk je in en tegelijkertijd draai je aan het instelwiel om het beeld donkerder te maken (-) of lichter (+).«   »