Herfstkleuren

Gepubliceerd op 13 oktober 2018 15:44

Op het einde van de zomer, als de herfst zijn intrede doet, raken steeds meer bloemen uitgebloeid, wordt alles wat rommelig en spelen siergrassen een steeds grotere en opvallender rol in onze tuin. Groenblijvers staan in groot contrast met de verwelkte bladeren en bruinrode tinten. De natuur wordt helemaal omgetoverd en krijgt iets mysterieus. Planten worden eerder sculpturen waarbij vaak enkel de stengel en de zaadhoofden resten.

Deze periode loont zeker de moeite om de natuur even van wat dichterbij te bekijken en te zien wat er schuilt achter deze metamorfose. Want hoe ontstaan nu eigenlijk deze mooie herfstkleuren?

Eens de dagen koeler worden komt het proces van verkleuring langzaam op gang. Het bladgroen of chlorofyl, één van de voornaamste stoffen zorgt in de zomer voor de aanmaak van suikers en zetmeel met behulp van zonlicht en koolzuurgas. Bij hoge temperaturen wordt deze belangrijke bouwstof regelmatig opnieuw aangemaakt. Door de lagere temperatuur in de herfst is dit niet meer mogelijk. De groene kleurstof in de bladeren neemt af en vergeling ontstaat. Op dat moment worden de ander aanwezige pigmenten, die er al die tijd inzaten, zichtbaar:

  • Caroteen en xanthofyl zorgen voor de geel/oranje tinten en kan je ook in citrusvruchten terug vinden.

  • Anthocyaan zorgt voor de kleur rood of paars: komt bijvoorbeeld voor bij de bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’).

  • Riboflavine is belangrijk voor de ademhaling van de cellen en geven een blauwpaarse kleur

  • Fytochroom of lichtblauw pigment beschermt het blad tegen verbranding door de zon.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.