2 augustus 2018


11 Fountains zijn een groep fonteinen in de Friese elf steden die in het kader van Leeuwarden-Fryslân in 2018 zijn geplaatst. De fonteinen zijn onder begeleiding van curator Anna Tilroe door verschillende internationale beeldende kunstenaars gemaakt. De elf fonteinen zijn op 18 mei 2018 gelijktijdig onthuld.

De fonteinen werden in de landelijke media bekritiseerd.Terugkerende punten in de discussie over de fonteinen waren een gebrek aan steun vanuit de gemeenschap, de plaatsing van de fonteinen middenin de historische dorpskernen en dat de gemeenschap moest betalen voor de fonteinen. Over de totstandkoming van de fonteinen is door filmmaker Roel van Dalen de 3-delige documentaireserie ‘11 Friese Fonteinen’ gemaakt.


De laatste van de elf Friese fonteinen is vrijdag 22 februari 2019 eindelijk geopend. De ijsfontein in Dokkum, van de Nederlandse kunstenaar Birthe Leemeijer, moet een verbeelding voorstellen van een ijsschots in de Waddenzee. Het is een koperen werk dat wordt bedekt met een ijslaag. Hij moet zowel in de winter als in de zomer ijs produceren.